niedziela, 11 czerwca 2017

Gotuj z Alice : Deser bounty - przepis

Na dworze coraz cieplej, więc słodycze poszły na bok, na rzecz lodów i ... zimnych deserów!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszny bez cukrowy, bezglutenowy i w dodatku kokosowy deser :)

Składniki na 4 porcje:
200 ml śmietany 30%
400 g jogurtu greckiego
słodzik wg uznania
5 g ekstraktu waniliowego
50 g wiórków kokosowych
50 g czekolady min 70%
15 g masła

Sposób przygotowania:
1. Śmietanę ubijamy
2, Łączymy ze sobą jogurt, wiórki, słodzik i ekstrakt waniliowy
3.  Delikatnie łączymy masę jogurtową ze śmietaną
4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę
5. Do 4 salaterek rozkładamy część masy jogurtowej, którą oblewamy czekoladą.
6. Rozkładamy resztę masy, którą przyozdabiamy resztą czekolady i wiórkami kokosowymi.
7. Salaterki chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Podawać schłodzone.

Wartości odżywcze jednej porcji :
450 kcal
B: 6,7 g
W: 14,2 g
T: 41 g

Smacznego :)
Love,
Alice

6 komentarzy:

  1. Pyszności ;) może spróbuję kiedyś przerobić na potrzeby swojej diety i zrobię z mleka kokosowego. Mi bardzo przypadło do gustu bounty z kaszy jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na mega słodkie. Swoją drogą, czy to prawda, że lody nie tuczą? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :D istnieje nawet specjalna dieta lodowa ;)

      Usuń
  3. Od czasu do czasu można zaszaleć i coś takiego wszamać :)

    OdpowiedzUsuń