piątek, 4 listopada 2016

Gotuj z Alice : ciasto dyniowe

Witam Was wszystkich w ten piękny listopadowy poranek!
Bo jest piękny, prawda? Nie mówię tu o tym okropnym deszczu, który potrafi przemoczyć do suchej nitki. ani o dołujących, choć kolorowych liściach. Listopad to także końcówka sezonu dyniowego, więc póki jeszcze możemy korzystajmy z możliwości wykorzystania tego smakołyku w naszej kuchni. Dziś zapraszam Was na mega prosty i smaczny przepis na ciasto dyniowe!



Składniki :
 - ok. 200-250 g mąki żytniej typu 200 (razowa)
- mała dynia  ok.300 gram puree
- miód ok 20 g
- soda - pół łyżeczki
- cynamon - wedle uznania, ale polecam dodać trochę więcej niż czubatą łyżeczkę
- sól - szczypta
- proszek do pieczenia - łyżeczka
- 2 jajka M
- olej ok 100 ml


Sposób przygotowania

Dynię kroimy na pół i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut. Po upłynięciu tego czasu dynię wyciągamy i wydrążamy środek, który następnie blendujemy. Po zmiksowaniu powinniśmy otrzymać ok 300 ml puree . Pozostawiamy pure do lekkiego ostudzenia. W tym czasie mieszamy w misce wszystkie suche składniki : przesiewamy mąkę, dodajemy sól, sodę, proszek do pieczenia, miód i cunamon (ja ścierałam laski cynamonu na tarce). W osobnej misce miksujemy olej z jajkami, a następnie dodajemy puree i jeszcze raz mieszamy. Całość wlewamy do suchych składników i mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki - polecam ją wcześniej czymś wyłożyć (u mnie forma na babkę o średnicy ok 25 cm)- i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 50-55 minut (do suchego patyczka).

Czas przygotowania ok 2 h w tym ok 1,5h pieczenia.

Wartości odżywcze w całym cieście :
Kilokalorie: 1217
Białko: 32,8 g
Tłuszcze: 46,5 g
Węglowodany: 163 g


Wartości odżywcze w 1 kawałku (ciasto podzieliłam na 10 kawałków):
Kilokalorie: 121
Białko: 3,28
Tłuszcze: 4,63
Węglowodany: 16,3

Ciasto wychodzi bardzo mokre i może się rozwalać, natomiast w 100% wynagradza to smak : jest bardzo dyniowe, cynamonowe i mega sycące!

Dajcie znać, czy przepis przypadł Wam do gustu!
Czekam na zdjęcia z Waszymi ciastami ;)

Love, 
Alice

ZNAJDŹ MNIE:
Instagram: 
blogi :
SNAP : martaalice1998

2 komentarze:

  1. Uuuu przepis ogólnie fajny, ale jak fajnie napisane :) Wszystko jest pieknie i zdjecie coraz lepsze. Musze kupić dynie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie :) ja ostatnio robiłam placki z dyni

    OdpowiedzUsuń