środa, 23 listopada 2016

Książki, które warto poznać

Jako rasowy książkoholik nie cierpię uczucia, że nie mam co czytać. Czytam prawie zawsze, prawie wszędzie i prawie wszystko. Przez długi okres czasu rękami i nogami wzbraniałam się, przed czytaniem książek o tematyce zdrowotnej/fit/specjalistycznej, jednak z biegiem czasu zmieniłam swoje podejście i z chęcią śledzę nowości wydawnicze. Dlatego dziś zapraszam Was na moja subiektywną listę książek, które powinniście przeczytać! 

całą moją recenzję znajdziecie TU
Po kliknięciu w okładkę zostaniesz przeniesiony na stronę księgarnii

Oficjalny opis
Silna i Sexy - taka pragnie być współczesna kobieta! Nie chuda, nie nadmiernie umięśniona ale też nie wiotka i bezradna. Współczesne kobiety pragną mocy i ta książka podpowie im, jak osiągnąć ten cel. Francuski trening dla zwykłych dziewczyn obala mit, że ciężarki są tylko dla mężczyzn i nie służą subtelnym liniom kobiecego ciała. Aby stać się silną i sexy  nie potrzeba nadprzyrodzonych zdolności a jedynie konsekwencji i determinacji. Wiemy, że tego kobietom nie brakuje! 
Trening siłowy to idealny sposób na uformowanie sylwetki według indywidualnych potrzeb, pozwalający jednocześnie na spożywanie większej liczby kalorii. Na każdej stronie tej książki trener personalny David Costa  przekonuje, że zróżnicowany i odpowiednio dobrany trening siłowy jest Twoim najlepszym sprzymierzeńcem w dążeniu do uzyskania wymarzonej figury.
Po ukończeniu 12-tygodniowego programu możesz liczyć na widoczne zmiany. Będą to: zdrowszy duch, lepsza samoocena, dobra kondycja fizyczna, pełniejszy oddech, kształtne ciało (ale Twoje ciało, a nie uformowane według wydumanego wzorca!) i apetyt na wysiłek. 
• Metoda Silna i sexy jest gwarancją skutecznego treningu. Pozwoli Ci zadbać o siebie, zapewnić sobie rozwój, lepiej się odżywiać, a przede wszystkim czerpać pełnymi garściami z życia, ruszać się, śmiać i tryskać energią!
• Ćwicząc metodą Silna i sexy, przejdziesz fizyczną ewolucję: zmienią się wymiary Twojego ciała, wyrzeźbisz sylwetkę, podkreślisz kształty, jednak przede wszystkim będziesz silniejsza mentalnie, polubisz wysiłek fizyczny, wyzwania i pokonywanie granic swoich możliwości. Będziesz z siebie dumna!
• Zerknij do środka i zobacz dlaczego tylko kobiet zaufało tej metodzie.


Oficjalny opis
Ponad 300 nowych bezglutenowych przepisów. Kontynuacja bestsellerowej „Kuchni polskiej bez pszenicy” oraz „Świąt bez pszenicy”. Ostatnia część bezpszennej i bezglutenowej trylogii polskich autorek, z przepisami na sylwestra i karnawał, tłusty czwartek i walentynki, spotkania w plenerze i rodzinne uroczystości. Na romantyczne kolacje i dziecięce przyjęcia. Na chłodne zimowe wieczory i letnie upały. Do wykorzystania przez cały rok i na każdą okazję! Pączki i faworki, trufle i eklerki, zdrowe potrawy z grilla, desery i dania dla dzieci, strrraszne propozycje halloweenowe, torty tradycyjne i nieszablonowe, zakrapiane karnawałowe szaleństwa oraz mnóstwo prostych pomysłów na słodko i wytrawnie. Ciastka, ciasta, muffinki, lody, puddingi, pierogi, kluski, naleśniki, zupy, bułki i chleby oraz kolejna duża porcja przydatnych przepisów podstawowych. Większość zamieszczonych w książce dań i deserów doskonale wpasowuje się w menu całoroczne. Wszystko bez glutenu, cukru, szkodliwych E-dodatków, niemal całkowicie bez mleka/nabiału, a w większości wegańsko (wśród 314 przepisów niemal 300 nie zawiera mleka/nabiału, a około 200 nie zawiera jajek ani żadnych innych produktów odzwierzęcych!). W wielu przepisach nie ma również orzechów, drożdży, soi czy kakao, dzięki czemu z powodzeniem mogą z nich korzystać alergicy. Jest pysznie, zdrowo i różnorodnie. Autorki udowadniają, że dieta bezglutenowa nie musi być nudna ani niesmaczna. I że na bezglutenowym stole może się pojawić każda potrawa, jakiej się zapragnie! Oprócz przepisów użytkownicy i fani poprzednich książek tych autorek znajdą tu informacje o nowych ciekawych produktach oraz kolejną porcję praktycznych porad, m.in. o sezonowych składnikach, grillowaniu z głową, smażeniu bezglutenowych pączków i… jedzeniu kwiatów.


Książka niekoniecznie nowa, ale warta przeczytania!

Oficjalny opis
Masz dosyć odchudzania? Stosujesz diety beztłuszczowe i bezwęglowodanowe i chodzisz wiecznie głodny? Przestań to robić! Modnymi dietami powodującymi efekt jo-jo oraz nafaszerowanym chemikaliami pseudojedzeniem zrujnujesz tylko swoją przemianę materii. Jillian Michaels pomoże ci naprawić wyrządzone w ten sposób szkody i przywrócić właściwe funkcjonowanie poszczególnym hormonom oraz całemu układowi dokrewnemu.
Książka "Opanuj swój metabolizm" zawiera prosty trzyetapowy plan, który aktywizuje hormony sprzyjające odchudzaniu oraz powstrzymuje działanie tych, które powodują magazynowanie tłuszczu. Dzięki lekturze nauczysz się:
  • usuwać substancje antyodżywcze i toksyny, które spowalniają tempo przemiany materii,
  • wprowadzać do swojej codziennej diety pokarmy nieprzetworzone, które pobudzą do działania hormony spalające tłuszcz,
  • równoważyć poziom hormonów poprzez zapewnianie sobie odpowiedniej dawki snu, panowanie nad stresem oraz wysiłek fizyczny. 

Choć na siłowni Jillian potrafi uprzykrzyć życie niejednemu, tym razem zadbała, aby stosowanie opracowanej przez nią diety było możliwie jak najłatwiejsze, a to dzięki listom zakupów, jadłospisom, odwołaniom do źródeł internetowych, tabelom zawierającym listy pokarmów aktywujących poszczególne hormony, a także szybkim i łatwym przepisom kulinarnym.
Z książki "Opanuj swój metabolizm" dowiesz się, jak zyskać zdrowie i optymalną masę ciała oraz zmienić swój organizm w doskonale funkcjonująca maszynę spalającą tkankę tłuszczową.


Oficjalny opis 
Samar Khanafer zaprasza nas w kulinarną podróż po Libanie. Tamtejsza kuchnia jest niezwykle różnorodna – zarówno pod względem smaku, jak i kolorystyki. Potrawy są niezwykle łatwe do przygotowania, a przy tym bardzo zdrowe. Bogata, aromatyczna, zdrowa i smaczna – to właśnie kuchnia libańska. W książce znalazło się ponad 100 przepisów na dania charakterystyczne dla regionu. Fotografie do książki przygotował znakomity duet Zielińskich.


Oficjalny opis
Jeszcze więcej przepisów....
Jesteś tym, co jesz...
Chcesz wyglądać olśniewająco? Chcesz czuć się lekko i wspaniale każdego dnia? Skorzystaj z doświadczenia osoby, która wie jak to osiągnąć.
200 autorskich przepisów Anny Lewandowskiej na pyszne i zdrowe potrawy to prosta droga do sukcesu. Znajdziesz tu zarówno propozycje na codzienne śniadania i obiady, lekkie koktajle i desery, jak i przepisy na specjalne okazje i świąteczne potrawy.
"Każdy z przepisów został wymyślony i sprawdzony w mojej kuchni. Korzystałam z bogactwa świeżych surowców, a wszystkie potrawy są zgodne z moim prywatnym regulaminem zdrowego żywienia. Niemal wszystkie są łatwe w przygotowaniu i można je zrobić bez większych nakładów czasowych i finansowych. Chciałam pokazać, że zdrowa kuchnia nie musi być skomplikowana, za to może być kolorowa, aromatyczna i smaczna. W książce znajdziesz też piękne zdjęcia motywacyjne Marty Wojtal".


Oficjalny opis 
Walcz z kandydozą! Kolejna książka autora bestsellerowego „Jaglanego detoksu”.
Jeżeli od dłuższego czasu trapią cię niepokojące objawy, w tym częste znużenie, spadki energii, wychłodzenie organizmu, zapalenia układu moczowego, przewlekle infekcje, bóle mięśniowe i stawowe, wypryski i egzemy skórne, stany lękowe i depresyjne, alergie pokarmowe, problemy trawienne oraz brak koncentracji, a leczenie farmakologiczne nie przynosi żadnych efektów, to nie zwlekaj tylko zacznij od zmiany stylu życia i zastosuj program Anty Candida.
Oprócz inspiracji kulinarnych, znajdziecie tu informacje dotyczące rozpoznania i leczenia kandydozy w oparciu nie tylko o moją praktykę ale również o medyczne publikacje znanych ekspertów. W książce znajdziecie przepisy na łatwe do przygotowania śniadania, obiady i kolacje oraz dodatkowa tabela produktów dopuszczonych w programie, z których w opisanych fazach można przygotować sobie dowolne potrawy.


Oficjalny opis 
Tak, właśnie zupom zawdzięczamy przyspieszenie metabolizmu, wzbogacenie naszego organizmu w cenne wartości odżywcze i oczyszczenie z toksyn! Pyszne zupy rozgrzeją jesienią i zimą, odciążą wątrobę i pozwolą odbudować właściwą florę jelitową, dzięki czemu doświadczymy uczucia wyjątkowej lekkości, a wzdęcia, zgaga, zaparcia oraz niestrawność czy bóle żołądka odejdą w niepamięć.
A co najlepsze, na efekty zupowej diety nie trzeba czekać długo. Tylko miesiąc wystarczy, by poczuć się cudownie w nowej skórze. Przepisy są ułożone tak, by każdy tydzień diety, będącej ucztą dla podniebienia, spełnił jednocześnie ważną funkcję:
I tydzień – detoks – usuwanie toksyn z organizmu 
II tydzień – spalanie – przyspieszanie metabolizmu 
III tydzień – oczyszczanie – usprawnienie perystaltyki jelit
IV tydzień – odżywianie – zwiększenie bioprzyswajalności witamin i minerałów 
Książka zawiera proste przepisy na każdy dzień, listy zakupów, a także informacje o wartościach odżywczych stosowanych produktów. 
Pamiętaj: odpowiednia zupa to szybka, sycąca potrawa, dzięki której schudniesz i poczujesz się rześko. Kiedy inni będą narzekać na jesienny spadek formy, Ty będziesz emanować pięknem, gotowa przenosić góry!




Oficjalny opis 
Uwolnij się od poczucia winy i zacznij na nowo cieszyć się tym, co jesz.
Cała prawda o soli, cukrze, tłuszczu, węglowodanach... i modnym ostatnio glutenie. Nareszcie rozprawisz się z żywieniowymi demonami współczesnego świata.
Ta wywrotowa książka dziennikarza naukowego obala mity, które zdominowały amerykański styl odżywiania, i pokazuje czytelnikom, jak uwolnić się od poczucia winy i na nowo pokochać jedzenie. Z pewnością rozbudzi kontrowersje wokół naszej obsesji na temat prawidłowego odżywiania.
Gluten. Sól. Cukier. Tłuszcz. Oto czarne charaktery amerykańskiej diety, a przynajmniej tak każą nam sądzić lekarze i specjaliści od żywienia. Ale naukowcy nie wydali jeszcze wiążącej opinii, tymczasem ludzie masowo eliminują z jadłospisu produkty zbożowe i syrop kukurydziany, gdyż zostali wprowadzeni w błąd. A prawda jest taka, że prawie wszyscy możemy wrócić do tradycyjnych burgerów i nic złego się nam nie stanie.
Pamiętacie czasy, kiedy najgroźniejszym wrogiem było masło? A teraz wróciło do łask. Może pamiętacie, że dieta Atkinsa kiedyś cieszyła się popularnością, potem skazano ją na potępienie, a potem znów oczyszczono z zarzutów. Być może zastanawiacie się, czemu wszyscy wasi przyjaciele ograniczają spożycie soli albo stosują dietę jaskiniowca, a może nawet nosicie się z zamiarem odstawienia produktów zbożowych.
Książka ta jest wybawieniem dla czytelników cierpiących na rozchwianie żywieniowe. Tak samo jak tysiąc lat temu naukowcy i lekarze wiedzą zdumiewająco mało o prawidłowym odżywianiu, chociaż Amerykanie wydają miliony dolarów i poświęcają mnóstwo czasu ulegając obsesji na punkcie zdrowego jedzenia.



Oficjalny opis 
Książka Wolni od glutenu doktora Alessio Fasano, światowej sławy specjalisty, profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i założyciela Ośrodka Badań nad Celiakią w Massachusetts General Hospital w Bostonie, przedstawia najnowsze osiągnięcia w badaniach naukowych i w metodach leczenia, jak również objaśnia ich znaczenie szybko rozrastającemu się gronu odbiorców. Ten przełomowy przewodnik stanowi bezcenną pomoc zarówno dla tych, którzy dopiero niedawno zostali zdiagnozowani, jak i dla osób od dawna już borykających się z problemem glutenu oraz dla każdego, kto podejrzewa, że gluten ma negatywny wpływ na jego życie. Autor książki odróżnia fakty naukowe od narosłych mitów, tłumaczy najnowsze wyniki badań, procedury diagnostyczne, a także zalecenia dietetyczne i lecznicze, tym samym umożliwiając odbiorcom podjęcie decyzji najlepszych dla siebie samych oraz dla członków ich rodzin. W książce opisano wpływ glutenu na takie symptomy, jak depresja, niepokój czy "zamglenie umysłu", jak również na pewne zaburzenia behawioralne, między innymi spektrum zaburzeń autystycznych (ASD) i schizofrenię. Inne szczególnie warte uwagi fragmenty omawiają: Różnice między celiakią, nadwrażliwością na gluten i alergią na pszenicę Najwłaściwsze, aktualne sposoby radzenia sobie z dolegliwościami związanymi z glutenem u konsumentów w każdym wieku Praktyczne rady, jak radzić sobie w kuchni bezglutenowej, jak czytać informacje na produktach i jak zdrowo i bezpiecznie funkcjonować w świecie pełnym ukrytych źródeł glutenu Psychologiczne znaczenie diagnozy i jej wpływ na rodzinę chorego Przełomowe badania dotyczące profilaktyki i leczenia Godne zaufania i rzetelne źródła informacji dla pacjentów, rodziców i lekarzy Przepisy na prawdziwe, bezglutenowe potrawy kuchni włoskiej, stosowane w domu doktora Fasano Dr Alessio Fasano – światowej sławy gastroenterolog pediatra i badacz – to również założyciel i dyrektor Ośrodka Badań nad Celiakią przy Massachusetts General Hospital, pierwszej w Stanach Zjednoczonych placówki badawczo-leczniczej specjalizującej się w celiakii, alergii na zboże i nadwrażliwości na gluten. Jako charyzmatyczny mówca chętnie zapraszany jest przez przedstawicieli krajowych i międzynarodowych mediów. Doktor Fasano odebrał wykształcenie w Neapolu, obecnie zaś pełni funkcję profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i kieruje oddziałem gastroenterologii pediatrycznej i żywienia w MassGeneral Hospital for Children. Laureatka nagród państwowego stopnia, autorka publikacji poświęconych szkolnictwu wyższemu i redaktorka Susie Flaherty kieruje działem komunikacji Ośrodka Badań nad Celiakią przy Massachusetts General Hospital, wcześniej zaś piastowała stanowisko starszego redaktora na Uniwersytecie Maryland. Jest członkinią National Association of Science Writers.



Oficjalny opis 
Czy idąc z kuchni do pokoju, zapominasz czasem, po co się tam wybrałeś i bezradnie rozglądając się po wnętrzu, powtarzasz tylko w myślach: „Zaraz, zaraz, co ja tu właściwie robię…”?
Czy zdarza Ci się gorączkowo myśleć nad imieniem napotkanej osoby, którą skądś znasz, ale za nic w świecie nie możesz sobie przypomnieć skąd? „A niech to, musiałem ją gdzieś widzieć. Zaraz się wyda, że nie pamiętam gdzie”.
Czy dałbyś sobie głowę uciąć, że to dzięki Twojej decyzji jakieś zawodowe przedsięwzięcie zakończyło się sukcesem, a uzurpuje ją sobie ktoś inny? „To przecież niemożliwe!” A jednak pewne fakty wskazują, że ten ktoś ma rację.
Jak przekonująco dowodzi neurolog Dean Burnett, wszystkiemu jest winny jeden narząd – ludzki mózg! Choć tak zaawansowany ewolucyjnie, jest też potwornie bałaganiarski, omylny, egocentryczny i chaotyczny. A skutki tego, choć czasem trudne do zniesienia, bywają jednocześnie zabawne. W trakcie tej lektury, zgłębiając neurologiczne procesy, będziesz śmiał się do łez z samego siebie – z tego, co wyprawia Twój gupi muzg, sabotując Twoje własne życie.



Oficjalny opis 
Zastanawiałeś się kiedyś co byś zrobił, gdybyś dowiedział się, że dzisiaj jest Twój ostatni dzień życia? Jak byś się zachował gdyby nie było jutra? Zapewne zrobiłbyś to, o czym zawsze marzyłeś. Skupiłbyś się przede wszystkim na rzeczach, które dają Ci prawdziwą radość i satysfakcję. Autorka, podobnie jak Steve Jobs, uświadamia nam, że mamy wielkie szczęście, że nie jesteśmy nieśmiertelni, bo to z pewnością doprowadziłoby nas do zmarnotrawienia wielu godzin, dni i lat. Jest przekonana, że rozważania o śmierci pomagają nam w życiu, ponieważ dopiero jego ograniczoność czyni je wartościowym. Nie robimy wtedy wszystkiego, ale tylko to, co rzeczywiście się dla nas liczy. Ulrike Scheuermann jest dyplomowanym psychologiem, wykładowczynią oraz autorką wielu książek. Od 15 lat towarzyszy ludziom w ich osobistym i zawodowym rozwoju. Na swoich seminariach, w poradnikach oraz sesjach coachingowych prezentuje nowe sposoby pracy skupionej na realizowaniu celów, dającej spełnienie i radość tworzenia oraz wewnętrzny rozwój. Ta książka zmotywuje Cię do działania i skupienia nad własnym celem i sensem życia. Dowiesz się z niej jak za pomocą siedmiu kroków możesz szybko zmienić swoją egzystencjalną perspektywę. Dodatkowo zainspiruje Cię do wejścia na drogę, która prowadzi do odkrycia tego, co jest dla Ciebie najważniejsze. Znajdziesz tutaj ćwiczenia oraz autentyczne historie różnych osób. Ulrike poleca również literaturę, filmy oraz muzykę, które będą niezwykle pomocne przy rozwinięciu każdego kroku. Żyj pełnią życia.

To taka moja subiektywna lista nowości księgarskich na rynku fit.
Polecacie mi jakieś inne pozycje?
Love,
Alice 


ZNAJDŹ MNIE:
Instagram: 
blogi :
SNAP : martaalice1998

3 komentarze:

  1. Dzięki, ten gupi muzg mnie zaintrygował ;) chyba zamówię sobie u Mikołaja ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś tam mądrego piszą w tych książkach o glutenie? :p Do zakupu książki Jillian przymierzam się 3 lub nawet 4 rok xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytanie, co masz na myśli mówiąc "ciekawe". Choć czasami są to rozkminy na równi z odkryciem Ameryki ;)

      Usuń