czwartek, 17 listopada 2016

"Wolni od glutenu" - recenzja

Wstęp będzie od czapy. Uwielbiam moją szkołę i nienawidzę za razem. Mimo natłoku zajęć i spania czasami po 5 godzin, czasami zdarzają się luźniejsze wieczory. Uwielbiam ten moment, gdy wiem,że nic nie muszę i mogę zakopać się z książką pod kołdrą i czytać. Tak jak wczoraj czy dziś. Takie wieczory lubię najbardziej, więc zapraszam Was dziś na recenzję książki "Wolni od glutenu"
Po kliknięciu w okładkę zostaniesz przeniesiony na stronę księgarni

Oficjalny opis
Książka "Wolni od glutenu" doktora Alessio Fasano, światowej sławy specjalisty, profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i założyciela Ośrodka Badań nad Celiakią w Massachusetts General Hospital w Bostonie, przedstawia najnowsze osiągnięcia w badaniach naukowych i w metodach leczenia, jak również objaśnia ich znaczenie szybko rozrastającemu się gronu odbiorców. Ten przełomowy przewodnik stanowi bezcenną pomoc zarówno dla tych, którzy dopiero niedawno zostali zdiagnozowani, jak i dla osób od dawna już borykających się z problemem glutenu oraz dla każdego, kto podejrzewa, że gluten ma negatywny wpływ na jego życie.

Autor książki odróżnia fakty naukowe od narosłych mitów, tłumaczy najnowsze wyniki badań, procedury diagnostyczne, a także zalecenia dietetyczne i lecznicze, tym samym umożliwiając odbiorcom podjęcie decyzji najlepszych dla siebie samych oraz dla członków ich rodzin.

W książce opisano wpływ glutenu na takie symptomy, jak depresja, niepokój czy "zamglenie umysłu", jak również na pewne zaburzenia behawioralne, między innymi spektrum zaburzeń autystycznych (ASD) i schizofrenię. Inne szczególnie warte uwagi fragmenty omawiają:
  • różnice między celiakią, nadwrażliwością na gluten i alergią na pszenicę

  • najwłaściwsze, aktualne sposoby radzenia sobie z dolegliwościami związanymi z glutenem u konsumentów w każdym wieku
  • praktyczne rady, jak radzić sobie w kuchni bezglutenowej, jak czytać informacje na produktach i jak zdrowo i bezpiecznie funkcjonować w świecie pełnym ukrytych źródeł glutenu
  • psychologiczne znaczenie diagnozy i jej wpływ na rodzinę chorego
  • przełomowe badania dotyczące profilaktyki i leczenia
  • godne zaufania i rzetelne źródła informacji dla pacjentów, rodziców i lekarzy
  • przepisy na prawdziwe, bezglutenowe potrawy kuchni włoskiej, stosowane w domu doktora Fasano.

Kilka słów o autorach



Strona graficzna książki

Książka ma miękką okładkę. Wstęp poprzedają rekomendacje, następnie znjadziemy stronę tytułową, przedmowę od autorską, właściwą część książki, a na końcu przypisy, bibliografię oraz zbiór przydatnych stron i instytucji zarówno w języku angieskim, jak i polskim.


Moja recenzja
 Żyjemy w czasach, gdy gluten można określić wrogiem publicznym numer jeden. Cofając się pamięcią ciut w przeszłość chyba wszystko zaczęło się od "Diety bez pszenicy" Davidsa ... Ale nie o tym dziś. Po publikacji tej pozycji ruszyła istna lawina. Prawie wszędzie można było przeczytać o tym jak gluten zawarty w pszenicy jest szkodliwy i dlaczego powinno się stosować dietę bezglutenową ... W moim własnym środowisku zaobserwowałam,że wiele osób stosuje taką dietę twierdząc,że ma celiakię. I tu leży pies pogrzebany. Tak jak wskazuje w swojej książce doktor Fasano - wiele osób nie rozróżnia czym jest celiakia, czym alergia, a czym nadwrażliwość na gluten. Doktor Fasano całe swoje życie zawodowe poświęcił zgłębiani zagadnienia jakim jest celiakia, jak powstaje i , mówiąc frazesem - z czym to się je. Dr Fassano w przystępny dla czytelnika sposób przedstawia obiektywną, rzetelną i aktualną  wiedzę na temat glutenu, obala mity i wątpliwości z nim związane. Pisze m.in. o metodach diagnostyki i leczenia celiakii, alergii i nadwrażliwości na gluten. Odpowiada na pytanie komu gluten może szkodzić i jak zapobiegać zaburzeniom z nim związanych. Doradza jak bezpiecznie przejść na dietę bezglutenową i jak prowadzić zdrowy tryb życia  bez glutenu. Autor opisuje historie swoich pacjentów, przedstawia wiele cennych praktycznych porad, zaleceń żywieniowych, przepisów kulinarnych.Autor opiera się na wiarygodnych doniesieniach naukowych. Podsumowuje stan wiedzy na rok 2014, dzięki czemu umożliwia czytelnikom zapoznanie się z doniesieniami naukowymi bez konieczności przeszukiwania baz medycznych. Mimo, iż pozycję tą można traktować jako swojego rodzaju podręcznik, jego język sprawia,że książkę tą po prostu się pochłania. Co prawda momentami bywa ona nużąca, ale wystarczy przebrnąć kilka stron, by znów zostać porwanym w swoistą podróż w czasie.


Podsumowując
Jest to książka zarówno dla pasjonata, jak i pacjenta - każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Jest to swojego rodzaju podręcznik, stanowiący kompendium wiedzy na temat celilaki i chorób wywoływanych przez gluten napisany przez prekursora badań nad celiakią. Książka cechuje się przyjemnym językiem i mimo momentalnych trudności, czyta się bardzo sprawnie.



Informacje ogólne
data premiery : 02.06.2016
ilość stron: 300
wydawnictwo : Druga Strona
cena : 31,43



Co sądzicie o tej książce? Skusicie się na zakup?
Alice


Za możliwość przeczytania książki serdecznie dziękuje :

1 komentarz: